Fon der Lajen i Mišel se susreli prvi put od "sofagejta"

Tanjug
Fon der Lajen i Mišel se susreli prvi put od "sofagejta"

BRISEL - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sastali su se juče prvi put od prošlonedeljnog protokolarnog incidenta u Ankari.

Fon der Lajen i Mišel redovno održavaju sastanke jednom sedmično, a jučerašnji sastanak izazvao je posebnu pažnju zbog incidenta koji se dogodio u Ankari prošlog utorka.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan primio je tada Fon der Lajen i Mišela, a na sastanku je Mišelu bila namijena stolica odmah do Erdogana, dok je Fon der Lajen morala da sjedne na obližnji kauč sa strane, dok je preko puta nje na drugom kauču bio turski ministar spoljnih poslova.

Incident su mediji prozvali "sofagejt", a prema izvorima iz Komisije, Ursula fon der Lajen je poručila da neće dopustiti da se slična situacija opet ponovi.

Portparol EK rekao je jučerašnji susret predstavljao uobičajeni nedeljni sastanak, na kojem su "razgovarali o nizu aktuelnih tema".

Hina dodaje i da postoji neslaganje dvije institucije o tome ko prema protokolu predstavlja Europsku uniju u inostranstvu.

U Evropskom savjetu tvrde da Mišel kao predsjednik ima prednost u protokolu, s čime se ne slažu u Evropskoj komisiji i kažu da oboje treba da imaju isti tretman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana