Финска министрица Миконен онесвијестила се током директног преноса

Анадолија
Foto: Агенције

АНКАРА - Финска министрица унутрашњих послова Криста Миконен онесвијестила се током владиног брифинга уживо о питању Сјеверног тока 2.

Владин брифинг који је синоћ емитован уживо у пријестолници Хелсинкију прекинут је након што се министрица унутрашњих послова Миконен онесвијестила.

Миконен је била изван кадра камера у моменту када је пала, али је касније снимљена док је покушавала подићи се, захваљујући двоје колега.

Још није познато због чега се министрица онесвијестила.

"Морала сам напустити брифинг јер сам се онесвијестила. Сада сам добро", написала је касније Миконен на друштвеним мрежама.

Данска енергетска агенција потврдила је у уторак три цурења на гасоводима Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2.

Шведска обалска стража потврдила је у четвртак да је јужно од Шведске откривено четврто цурење на подводним гасоводима Сјеверни ток.

Сеизмолози су објавили да су експлозије потресле Балтичко море прије него што су откривена необична цурења.

Неки европски званичници и стручњаци за енергетику оптужују Русију за саботажу, наводећи како та земља има директну корист од виших цијена енергије и економске анксиозности широм Европе.

Међутим, гласноговорник Кремља Дмитриј Песков је изјавио у сриједу да је цурење гаса из руских гасовода "велики проблем за Русију" и губитак вриједне имовине.

Гасовод Сјеверни ток 1 простире се у дужини од 1.200 километара испод површине Балтичког мора, од руске обале код Санкт Петербурга до сјевероисточне Њемачке. Отворен је 2011. године, а максимални капацитет овог гасовода је 170 милиона кубних метара гаса, који се шаље из Русије за Њемачку.

Сјеверни ток 2, такође, у руском власништву протеже се паралелно са првим гасоводом. Изграђен је у септембру 2021. године, али није пуштен у рад јер га Њемачка није одобрила. Пројекат је у потпуности заустављен само неколико дана прије почетка руског рата против Украјине 24. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана