“Филип морис” се залаже за забрану продаје цигарета

Срна
“Филип морис” се залаже за забрану продаје цигарета

ВАШИНГТОН - Извршни директор компаније “Филип Морис интернешнал” Јацек Олцак позвао је британску Владу да забрани цигарете у року од једне деценије.

Према његовим ријечима, компанија би могла да “види свијет без цигарета ... и заправо, што се прије догоди, то је боље за све”.

Он сматра да би цигарете требало третирати као аутомобиле са мотором са унутрашњим сагоријевањем, чија би продаја требало да буде забрањена од 2030. године.

Олцак је рекао да би владина акција зауставила забуну код пушача, од којих неки и даље мисле да су “алтернативе горе од цигарета”.

“Дајте им избор алтернатива без пушења… уз правилну регулативу и информације, то се у неким земљама може догодити за десет година. Можете да ријешите проблем једном и заувек”, навео је Олцак за “Сандеј телеграф”.

“Филип Морис интернешнал” недавно је саопштио да жели да половина промета дође од производа за непушаче, док свјетски позната дуванска фирма иде ка трансформацији у “компанију за здравствену заштиту и велнес”, и у којој је плата извршног директора у директној вези са новом мисијом да “ослободи свијет” укидањем цигарета, преноси “Гардијан”.

Без обзира на то, компанија се нашла на удару оних који се противе пушењу и који “Филип Морис” оптужују за лицемјерје, након што је та компанија покренула понуду за преузимање “Вектуре”, британске фармацеутске компаније која производи инхалаторе за астму, вриједне милијарду фунти.

Они тврде да се дуванске компаније позиционирају као дио рјешења за свијет без дуванског дима, истовремено настављајући агресивно да продају и промовишу смртоносне цигарете.

Према подацима Свјетске здравствене организације, дувански дим годишње убије око 8 милиона људи.

Дуванске фирме, укључујући и “Филип Морис” зато прелазе на алтернативу цигаретама. У развој једног таквог производа, према писању Си-Ен-Ена компанија је уложила осам милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана