“Filip moris” se zalaže za zabranu prodaje cigareta

Srna
“Filip moris” se zalaže za zabranu prodaje cigareta

VAŠINGTON - Izvršni direktor kompanije “Filip Moris internešnal” Jacek Olcak pozvao je britansku Vladu da zabrani cigarete u roku od jedne decenije.

Prema njegovim riječima, kompanija bi mogla da “vidi svijet bez cigareta ... i zapravo, što se prije dogodi, to je bolje za sve”.

On smatra da bi cigarete trebalo tretirati kao automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, čija bi prodaja trebalo da bude zabranjena od 2030. godine.

Olcak je rekao da bi vladina akcija zaustavila zabunu kod pušača, od kojih neki i dalje misle da su “alternative gore od cigareta”.

“Dajte im izbor alternativa bez pušenja… uz pravilnu regulativu i informacije, to se u nekim zemljama može dogoditi za deset godina. Možete da riješite problem jednom i zauvek”, naveo je Olcak za “Sandej telegraf”.

“Filip Moris internešnal” nedavno je saopštio da želi da polovina prometa dođe od proizvoda za nepušače, dok svjetski poznata duvanska firma ide ka transformaciji u “kompaniju za zdravstvenu zaštitu i velnes”, i u kojoj je plata izvršnog direktora u direktnoj vezi sa novom misijom da “oslobodi svijet” ukidanjem cigareta, prenosi “Gardijan”.

Bez obzira na to, kompanija se našla na udaru onih koji se protive pušenju i koji “Filip Moris” optužuju za licemjerje, nakon što je ta kompanija pokrenula ponudu za preuzimanje “Vekture”, britanske farmaceutske kompanije koja proizvodi inhalatore za astmu, vrijedne milijardu funti.

Oni tvrde da se duvanske kompanije pozicioniraju kao dio rješenja za svijet bez duvanskog dima, istovremeno nastavljajući agresivno da prodaju i promovišu smrtonosne cigarete.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, duvanski dim godišnje ubije oko 8 miliona ljudi.

Duvanske firme, uključujući i “Filip Moris” zato prelaze na alternativu cigaretama. U razvoj jednog takvog proizvoda, prema pisanju Si-En-Ena kompanija je uložila osam milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana