Филаделфија ће платити 9,25 милиона долара људима који су протестовали због убиства Флојда

Танјуг
Филаделфија ће платити 9,25 милиона долара људима који су протестовали због убиства Флојда

ФИЛАДЕЛФИЈА - Градске власти Филаделфије саопштиле су да ће платити 9,25 милиона долара одштете да би ријешиле групну тужбу коју су покренули учесници протеста за расну правду, а оптужили су полицију у том граду да их је злостављала на скупу 2020. године послије убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Градска влада Филаделфије навела је да ће исплата бити распоређена на 343 тужиоца, који су задобили наводне физичке и емоционалне повреде током реаговања полиције на протесте због убиства ненаоружаног Флојда, које је починила полиција Минеаполиса, пренео је Ројтерс.

Град ће обезбиједити и грант од најмање 500.000 долара за фонд за бесплатно савјетовалиште за ментално здравље за становнике Западне Филаделфије, претежно насељене Афроамериканцима који су били жртве полицијског насиља, рекли су адвокати тужилаца.

На снимцима са протеста се види како полиција Филаделфије користи сузавац и бибер спреј против гомиле демонстраната који су се окупили на ауто-путу 1. јуна 2020. године.

Тужиоци су такође оптужили полицију да је испалила гумене метке у масу.

Протести у Филаделфији 2020. били су међу многима који су одржани након што се појавио снимак на којем се види полицајац из Минеаполиса како је приковао Флојдов врат кољеном за земљу око девет минута.

Фонд за правну одбрану, једна од организација који заступа тужиоце, назвао је поравнање једним од највећих у историји Филаделфије.

Њујорк је недавно пристао да исплати милионе долара одштете демонстрантима који су навели да су претрпјели злостављање полиције током демонстрације у том граду послие Флојдове смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана