Фарска Острва на мети критика због масакра делфина

Танјуг
Foto: Танјуг

ТОРШАУН - Масовни лов и масакр 1.428 бјелостраних делфина у недјељу на Фарским Острвима изазвало је међународно негодовање и навело премијера те земље да најави да ће влада преиспитати лов на ове морске сисаре.

Али, док више од 83 одсто од 53.000 острвљана и даље подржава убијање китова пилота - који су такође врста делфина, 53 одсто се противи убијању бјелостраних делфина, показује анкета коју је у понједељак објавила телевизија Крингварп Фороја, преноси Гардијан.

Житељи Фарских Острва лове китове и делфине још од древних времена Викинга, а тај обичај је регулисан и у најстаријем сачуваном фарском закону који датира из 1298. године.

Китови пилоти су друга највећа врста океанских делфина, а по величини их надмашују само орке, китови убице.

Лов на китове пилоте службено је први пут евидентиран 1584. године, а од 2000. године на Фарским Острвима се сваке године улови у просјеку око 660 китова пилота и 211 бјелостраних делфина.

Недјељни лов је шокирао и многе Фаране јер је убијено 1.428 животиња у само једном дану - шест пута више од броја који се улови током цијеле године.

Осим тога, харпун који се користио за наводно "хуманије" убијање китова пилота ове године није коришћен јер је превелик за бјелостране делфине који су мањи, па су уместо тога ова створења масакрирана дугим ножевима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана