Farska Ostrva na meti kritika zbog masakra delfina

Tanjug
Foto: Tanjug

TORŠAUN - Masovni lov i masakr 1.428 bjelostranih delfina u nedjelju na Farskim Ostrvima izazvalo je međunarodno negodovanje i navelo premijera te zemlje da najavi da će vlada preispitati lov na ove morske sisare.

Ali, dok više od 83 odsto od 53.000 ostrvljana i dalje podržava ubijanje kitova pilota - koji su takođe vrsta delfina, 53 odsto se protivi ubijanju bjelostranih delfina, pokazuje anketa koju je u ponjedeljak objavila televizija Kringvarp Foroja, prenosi Gardijan.

Žitelji Farskih Ostrva love kitove i delfine još od drevnih vremena Vikinga, a taj običaj je regulisan i u najstarijem sačuvanom farskom zakonu koji datira iz 1298. godine.

Kitovi piloti su druga najveća vrsta okeanskih delfina, a po veličini ih nadmašuju samo orke, kitovi ubice.

Lov na kitove pilote službeno je prvi put evidentiran 1584. godine, a od 2000. godine na Farskim Ostrvima se svake godine ulovi u prosjeku oko 660 kitova pilota i 211 bjelostranih delfina.

Nedjeljni lov je šokirao i mnoge Farane jer je ubijeno 1.428 životinja u samo jednom danu - šest puta više od broja koji se ulovi tokom cijele godine.

Osim toga, harpun koji se koristio za navodno "humanije" ubijanje kitova pilota ove godine nije korišćen jer je prevelik za bjelostrane delfine koji su manji, pa su umesto toga ova stvorenja masakrirana dugim noževima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana