Фајзер: Вакцина успјешна 90,7% код дјеце између 5 и 11 година

Танјуг
Foto: ГС

ВАШИНГТОН - Вакцина компанија Фајзер-Бионтек се показала успешном 90,7 одсто против ковида приликом клиничког тестирања код дјеце старе између пет и 11 година, саопштио је данас амерички произвођач.

Приликом тестирања, 16-оро дјеце која су добила плацебо, инфицирана су ковидом, наспрам троје дјеце која су била вакцинисана, саопштио је Фајзер током прилагања документације Америчкој агенцији за храну и лијекове (ФДА), пренио је Ројтерс. Због тога што међу 2,268 учесника тестирања, два пута више дјеце примило вакцину, него што је добило плацебо, резултат је показао да је успјешност цјепива већа од 90 одсто. Клиничка тестирања деце старе између пет и 11 година нису примарно направљена да мере ефикаснст против ковида, већ да упореде количину неутралишућих антитела код вакцинисане дјеце, са онима код одраслих.

На основу ових резултата, Фајзер и Бионтек су прошлог мјесеца саопштили да је њихова вакцина створила јак одговор код дјеце. Савјетници ФДА ће се сусрести у уторак како би гласали да ли да препоруче да агенција одобри вакцину за ту старосну групу (пет до 11 година). У САД је потпуно вакцинисано 190 милиона људи, од чега је 11 милиона дјеце која су стара између 12 и 17 година, и они су примили Фајзер. Уколико ФДА одобри вакцину за децу од пет до 11 година, група савјетника америчких Центара за контролу и превенцију болести, ће се састати 2. новембра да да препоруке агенцији како би се вакцине дистрибуирале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана