“Фајзер” улаже преко 2,5 милијарди долара у производњу

Srna
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ- "Фајзер" је саопштио да ће уложити више од 2,5 милијарди долара у фабрике за производњу лијекова у Белгији и Ирској и да ће представити нове производе у нади да ће надокнадити изгубљени приход усљед пада продаје вакцине против ковида 19.

Компанија је објавила да планира да потроши преко 1,2 милијарди евра на проширење фабрике у Белгији и исто толико у Ирској.

Локација Пурс у Белгији имала је кључну улогу у производњи вакцине против ковида 19, коју је "Фајзер" развио у сарадњи са њемачким патнером "Бионтеком" користећи технологију информационе РНК.

Очекује се да ће "Фајзеров приход" ове године премашити 100 милијарди долара, што је више него двоструко више у поређењу са периодом од прије пандемије, највише захваљујући продаји вакцине против ковида 19 и лијека "паксловид".

Према очекивањима, продаја производа повезаних са ковидом 19 значајно ће опасти у наредних неколико година, а "Фајзер" се суочава и са губитком заштите на патенте за неколико великих лијекова послије 2025, попут лијека против рака "ибранс" и лијека против артритиса "сељанз". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана