“Fajzer” ulaže preko 2,5 milijardi dolara u proizvodnju

Srna
Foto: Arhiva

BRISEL- "Fajzer" je saopštio da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u fabrike za proizvodnju lijekova u Belgiji i Irskoj i da će predstaviti nove proizvode u nadi da će nadoknaditi izgubljeni prihod usljed pada prodaje vakcine protiv kovida 19.

Kompanija je objavila da planira da potroši preko 1,2 milijardi evra na proširenje fabrike u Belgiji i isto toliko u Irskoj.

Lokacija Purs u Belgiji imala je ključnu ulogu u proizvodnji vakcine protiv kovida 19, koju je "Fajzer" razvio u saradnji sa njemačkim patnerom "Biontekom" koristeći tehnologiju informacione RNK.

Očekuje se da će "Fajzerov prihod" ove godine premašiti 100 milijardi dolara, što je više nego dvostruko više u poređenju sa periodom od prije pandemije, najviše zahvaljujući prodaji vakcine protiv kovida 19 i lijeka "pakslovid".

Prema očekivanjima, prodaja proizvoda povezanih sa kovidom 19 značajno će opasti u narednih nekoliko godina, a "Fajzer" se suočava i sa gubitkom zaštite na patente za nekoliko velikih lijekova poslije 2025, poput lijeka protiv raka "ibrans" i lijeka protiv artritisa "seljanz". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana