Фабрици: Нема рестрикција за извоз вакцина произведених у ЕУ

Танјуг
Foto: Танјуг / архивска фотографија

БЕОГРАД- Нема никаквих рестрикција за извоз вакцина које су произведене у ЕУ на Западни Балкан, каже шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и додаје да КОВАЏ програм није програм ЕУ, већ глобални програм који воде Уједињене нације.

Фабрици је за ТВ К1 појаснио да постоји одређени број вакцина које су произведене у Европи и да се оне испоручују по Унији и још неким земљам ван Уније, а то су њемачко-америчка вакцина Фајзер/Бионтек и енглеско-шведска АстраЗенека.

"Те вакцине се користе у Европи. ЕУ није ставила никакве рестрикције за извоз тих производа када је ријеч о Западном Балканом. У почетку је било оних који су говорили да ће бити блокиран извоз из ЕУ у Србију. То се није догодило", навео је Фабрици.

Он је појаснио да је ЕУ донијела посебан пропис којим се одобрава да ове вакцине могу да дођу на Западни Балкан без проблема. Напомиње да са друге стране постоји КОВАЏ програм који није програм ЕУ већ глобални програм који води УН у који је и Унија много новца уложила - скоро милијарду евра.

"Прве вакцине преко КОВАЏ програма већ стижу у Африку. Као ЕУ ми смо наручили 2,6 милијарди доза вакцина од три произвођача Фајзер, АстраЗенека, Модерна за 2021/22 годину, а до сада смо вакцинисали у ЕУ 33 или 34 милиона људи. Мислим да је 40 до 50 милиона доза дистрибуирано до сада", навео је Фабрици.

Како је рекао у ЕУ нема скривених вакцина, јер и грађани ЕУ чекају на вакцину. Он је похвалио Србију да успешно води вакцинацију, да је економија у Србији најмање погођена пандемијом у односу на остатак Европе.

"До сада је Србија успела да нађе успешну комбинацију економских мера, затварања, вакцинације, али морамо да останемо на опрезу и да будемо мудри. Важно је наћи добру равнотежу између здравствених мијера и функционалне економије", рекао је он.

Упитан да ли ће бити увођења ковид пасоша он је рекао да не постоје ковид пасоши већ да се у ЕУ разговара како да се помогну двије велике индустрије туризам и саобраћај путника који су погођени пандемијом.

"Разговарамо како да се успостави систем праћења, електронски систем, како да пратимо људе који су вакцинисани, да могу да се се крећу, да иду на одмор", појаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана