Fabrici: Nema restrikcija za izvoz vakcina proizvedenih u EU

Tanjug
Foto: Tanjug / arhivska fotografija

BEOGRAD- Nema nikakvih restrikcija za izvoz vakcina koje su proizvedene u EU na Zapadni Balkan, kaže šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodaje da KOVADž program nije program EU, već globalni program koji vode Ujedinjene nacije.

Fabrici je za TV K1 pojasnio da postoji određeni broj vakcina koje su proizvedene u Evropi i da se one isporučuju po Uniji i još nekim zemljam van Unije, a to su njemačko-američka vakcina Fajzer/Biontek i englesko-švedska AstraZeneka.

"Te vakcine se koriste u Evropi. EU nije stavila nikakve restrikcije za izvoz tih proizvoda kada je riječ o Zapadnom Balkanom. U početku je bilo onih koji su govorili da će biti blokiran izvoz iz EU u Srbiju. To se nije dogodilo", naveo je Fabrici.

On je pojasnio da je EU donijela poseban propis kojim se odobrava da ove vakcine mogu da dođu na Zapadni Balkan bez problema. Napominje da sa druge strane postoji KOVADž program koji nije program EU već globalni program koji vodi UN u koji je i Unija mnogo novca uložila - skoro milijardu evra.

"Prve vakcine preko KOVADž programa već stižu u Afriku. Kao EU mi smo naručili 2,6 milijardi doza vakcina od tri proizvođača Fajzer, AstraZeneka, Moderna za 2021/22 godinu, a do sada smo vakcinisali u EU 33 ili 34 miliona ljudi. Mislim da je 40 do 50 miliona doza distribuirano do sada", naveo je Fabrici.

Kako je rekao u EU nema skrivenih vakcina, jer i građani EU čekaju na vakcinu. On je pohvalio Srbiju da uspešno vodi vakcinaciju, da je ekonomija u Srbiji najmanje pogođena pandemijom u odnosu na ostatak Evrope.

"Do sada je Srbija uspela da nađe uspešnu kombinaciju ekonomskih mera, zatvaranja, vakcinacije, ali moramo da ostanemo na oprezu i da budemo mudri. Važno je naći dobru ravnotežu između zdravstvenih mijera i funkcionalne ekonomije", rekao je on.

Upitan da li će biti uvođenja kovid pasoša on je rekao da ne postoje kovid pasoši već da se u EU razgovara kako da se pomognu dvije velike industrije turizam i saobraćaj putnika koji su pogođeni pandemijom.

"Razgovaramo kako da se uspostavi sistem praćenja, elektronski sistem, kako da pratimo ljude koji su vakcinisani, da mogu da se se kreću, da idu na odmor", pojasnio je on.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana