Европски суд Русију прогласио одговорном за убиство Литвињенка

Танјуг
Европски суд Русију прогласио одговорном за убиство Литвињенка

СТРАЗБУР - Европски суд за људска права данас је Русију прогласио одговорном за убиство Александра Литвињенка, који је преминуо 2006. године након што је у Лондону отрован полонијумом 210, ретким радиоактивним изотопом.

-Русија је одговорна за убиство Александра Литвињенка у Великој Британији - наводи се у саопштењу суда у Стразбуру, преноси Ројтерс.
Литвињенко (43), бивши службеник Руске федералне службе безбједности ФСБ и узбуњивач, након пресељења у Британију је постао гласни критичар руског предсједника Владимира Путина.

Литвиненко је побјегао из Русије у Велику Британију шест година пре него што је отрован, а умро је након што је попио зелени чај са ријетким и веома снажним радиоактивним изотопом у лондонском хотелу „Миленијум“.

Британска истрага закључила је 2016. године да је „Путин вјероватно одобрио руску обавјештајну операцију за убиство Литвињенка“, а такође је саопштено да су „бивши припадник КГБ Андреј Луговој и још један руски држављанин Дмитриј Ковтун извршили убиство у оквиру операције коју је вероватно водила руска Федерална служба безбедности“.

Русија пориче било какву умијешаност у Литвињенкову смрт.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана