Evropski sud Rusiju proglasio odgovornom za ubistvo Litvinjenka

Tanjug
Evropski sud Rusiju proglasio odgovornom za ubistvo Litvinjenka

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava danas je Rusiju proglasio odgovornom za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo 2006. godine nakon što je u Londonu otrovan polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom.

-Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji - navodi se u saopštenju suda u Strazburu, prenosi Rojters.
Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbjednosti FSB i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju je postao glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Litvinenko je pobjegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina pre nego što je otrovan, a umro je nakon što je popio zeleni čaj sa rijetkim i veoma snažnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu „Milenijum“.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je „Putin vjerovatno odobrio rusku obavještajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka“, a takođe je saopšteno da su „bivši pripadnik KGB Andrej Lugovoj i još jedan ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti“.

Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u Litvinjenkovu smrt.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana