Европска Комисија: За буџет и опоравак ЕУ 1850 милијарди евра

Срна
Европска Комисија: За буџет и опоравак ЕУ 1850 милијарди евра

БРИСЕЛ - Европска комисија предложила је заједнички ЕУ бужет од 1100 милијарди евра за период од 2021. до 2027. године.

Додатно, предложено је и 750 милијарди евра за инструмент опоравка након пандемије вируса корона који је назван "Нова генерација ЕУ".

Предсједница Европског парламента Урсула фон дер Лајен је представљајући приједлог Европске комисије о предстојећем вишегодишњем буџету ЕУ и додатни инструмент за опоравак нагласила да опоравак ЕУ треба посматрати као "велики изазов којег треба претворити у прилику", односно да се умјесто фокуса само на оправак европске привреде мора одмах улагати и у европску будућност засновану на зеленој и дигиталној транзицији и отопороности европскопг друштва.

"Наша жеља да делујемо мора да буде сразмјерна изазовима који су пред нама. Програм "Нова генерација ЕУ" је наш амбициозни одговор на ситуацију", каже фон дер Лајен.

У Европској комисији подјесећају да ће предстојећи вишегодишњи бужет ЕУ бити "срце" плана за економски опоравак.

Истовремнео, план је да се додатних 750 милијарди евра прикупи задуживањем ЕУ на светском тржишту капитала.

Предлог је да се од те суме 500 милијарди обезбеди за бесповратну помоћ најтеже погожћеним земљам и регионим ЕУ.

Додатних 250 милијарди би требало да буду на располагању у облику зајмова.

"Додатна средства инструмента Следећа генерација ЕУ и појачани оквир за ЕУ буџет даће нам моћ да будемо солидарни и подржимо земље чланица и економију. Заједно, изаћићемо из овога конкуреентнији, отпорнији и независнији", оцењује комесар за буџет Јоханес Хан.

Предлог Европске комисије размотриће државе чалнице ЕУ, али и Европски парламемт.

Лидери земља чланица ЕУ већ су једном безуспешно покушали да се договоре око плана за опоравак ЕУ након Ковид19.

Тада је Холандија уложила вето на идеју о тзв "европским обвезницама", односно заједничком задуживању на нивоу ЕУ.

Касније се Немачка и Француска изашле са својим предлогом о могућим "евро обвезницама" и пакету опоравка од 500 милијарди евра.

Лидери ЕУ 27 требало би да се 18. и 19. јуна по први пут након пандемије Ковид19 окупе на самиту у Бриселу како би размотрили овај предлог.

Да би нови бужет ЕУ и план за опоравак могао да ступи на снагу поред земља чланица мора да га одобри и Европски парламент.

Посланици ЕП већ су затражили пакет од 2000 милијарди евра како би се подржала привреда током рецесије ЕУ настале због пандемије Ковид19.

Они су упозорили да су, уколико њихови захтеви за повећаним дугорочнм буџетом не буду испуњени, спремни да искористе право вета на дугорочни буџет.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана