Evropska Komisija: Za budžet i oporavak EU 1850 milijardi evra

Srna
Evropska Komisija: Za budžet i oporavak EU 1850 milijardi evra

BRISEL - Evropska komisija predložila je zajednički EU bužet od 1100 milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine.

Dodatno, predloženo je i 750 milijardi evra za instrument oporavka nakon pandemije virusa korona koji je nazvan "Nova generacija EU".

Predsjednica Evropskog parlamenta Ursula fon der Lajen je predstavljajući prijedlog Evropske komisije o predstojećem višegodišnjem budžetu EU i dodatni instrument za oporavak naglasila da oporavak EU treba posmatrati kao "veliki izazov kojeg treba pretvoriti u priliku", odnosno da se umjesto fokusa samo na opravak evropske privrede mora odmah ulagati i u evropsku budućnost zasnovanu na zelenoj i digitalnoj tranziciji i otoporonosti evropskopg društva.

"Naša želja da delujemo mora da bude srazmjerna izazovima koji su pred nama. Program "Nova generacija EU" je naš ambiciozni odgovor na situaciju", kaže fon der Lajen.

U Evropskoj komisiji podjesećaju da će predstojeći višegodišnji bužet EU biti "srce" plana za ekonomski oporavak.

Istovremneo, plan je da se dodatnih 750 milijardi evra prikupi zaduživanjem EU na svetskom tržištu kapitala.

Predlog je da se od te sume 500 milijardi obezbedi za bespovratnu pomoć najteže pogožćenim zemljam i regionim EU.

Dodatnih 250 milijardi bi trebalo da budu na raspolaganju u obliku zajmova.

"Dodatna sredstva instrumenta Sledeća generacija EU i pojačani okvir za EU budžet daće nam moć da budemo solidarni i podržimo zemlje članica i ekonomiju. Zajedno, izaćićemo iz ovoga konkureentniji, otporniji i nezavisniji", ocenjuje komesar za budžet Johanes Han.

Predlog Evropske komisije razmotriće države čalnice EU, ali i Evropski parlamemt.

Lideri zemlja članica EU već su jednom bezuspešno pokušali da se dogovore oko plana za oporavak EU nakon Kovid19.

Tada je Holandija uložila veto na ideju o tzv "evropskim obveznicama", odnosno zajedničkom zaduživanju na nivou EU.

Kasnije se Nemačka i Francuska izašle sa svojim predlogom o mogućim "evro obveznicama" i paketu oporavka od 500 milijardi evra.

Lideri EU 27 trebalo bi da se 18. i 19. juna po prvi put nakon pandemije Kovid19 okupe na samitu u Briselu kako bi razmotrili ovaj predlog.

Da bi novi bužet EU i plan za oporavak mogao da stupi na snagu pored zemlja članica mora da ga odobri i Evropski parlament.

Poslanici EP već su zatražili paket od 2000 milijardi evra kako bi se podržala privreda tokom recesije EU nastale zbog pandemije Kovid19.

Oni su upozorili da su, ukoliko njihovi zahtevi za povećanim dugoročnm budžetom ne budu ispunjeni, spremni da iskoriste pravo veta na dugoročni budžet.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana