Европска комисија предлаже „ковид пасоше“ ЕУ за све вакцине и за грађане трећих земаља

Танјуг
Европска комисија предлаже „ковид пасоше“ ЕУ за све вакцине и за грађане трећих земаља

БРИСЕЛ - Дигитални зелени сертификати, који би требало да постану оперативни у ЕУ до почетка љета, биће издавани за све вакцине против ковида - 19, а моћи ће да их посједују и грађани трећих земља, поручено је из Брисела.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс, у дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента, каже да је основни циљ дигиталних зелених сертификата да олакшају слободно кретање у ЕУ и помогну грађанима да врате своје право слободног путовања на начин који је прилагођен здравственој ситуацији.

- Европска комисија је предложила да се дигитални зелени сертификати прошире и на грађАне трећих земља који бораве или легално путују у ЕУ. Временом требало би да европски зелени сертификати постану интероперабилни са стандардима на међународном нивоу. У средњем року, требало би да дође до усклађивања система, тако да сертификати које издају треће земље буду аутоматски прихваћени у ЕУ - рекао је Рејндерс.

Он је у Европском парламенту поручио да ће сви грађани ЕУ добити исти третман када дође до укидање рестрикција на путовања и да ће сертификати бити издавани за све вакцине, без обзира да ли их је одобрила ЕМА или не.

- Земље чланице ће бити дужне да прихвате вакцине које су одобрене на нивоу ЕУ, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине - каже Рејнедерс.

У Бриселу наглашавају да дигитални сертификати нису "пасоши о вакцинацији", већ да подразумијева три врсте сертификата који ће се издавати у дигиталном или папирном облику, а односиће се на доказ о вакцинацији против ковид-19, негативан тест или доказ о постојању антитијела.

Наводи се да ће се сертификати издавати бесплатно, да је план да на снагу ступе до почетка љета, а да ће бити суспендовани када СЗО означи крај пандемије.

- Када пандемија буде иза нас неће бити потребе за сертификатима, али ће се инструмент, који сада уводимо, задрзати у случају да буде морао да буде реактивиран због нове пандемије - рекао је Рејндерс.

Он је поручио да ће дигитални сертификати моћи да се користе само за слободно кретање, а да свака друга употреба на националним нивоу мора бити законски основана, пропорционална и недискриминациона.

Да би приједлог Европске комсије о увођењу дигиталних зелених сертификата ступио на снагу, треба да буде подржан у Европском парламенту и земаља чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана