Европљани праве своје платне картице

Срна
Европљани праве своје платне картице

БРИСЕЛ - Кредитне институције у Европи намјеравају да удруже снаге како би покренуле нову услугу која ће надмашити америчке конкуренте, међу којим су "Пејпал", "Мастеркард" и "Виза", а у пројекту ће учествовати више од 30 највећих европских банака и финансијских компанија.

"Они ће покушати да створе платног дива способног да поремети Визу и Мастеркард", пише "Фајненшел тајмс".

Међу фирмама које развијају ову услугу су банкарски дивови Дојче банк, БНП Парибас, ИНГ, Уникредит и Сантандер.

Оне обрађују више од половине свих плаћања у Европи. Финансијски портали претпостављају да ће, уз помоћ европске платформе, бити могуће плаћати путем интернета и у продавницама, као и преносити новац и подизати готовину са банкомата.

Прве услуге могле би бити покренуте већ 2022. године. Картична плаћања у Европи сада углавном обрађују америчке фирме. Према подацима "Еврокомерца", четири од пет трансакција у Европи обрађују "Мастеркард" и "Виза".

Недавно је и из државног врха Русије стигла вијест како та земља, у случају даљег америчког проширења противруских санкција, разматра обустављање дјелатности америчких платних инструмената "Визе" и "Мастеркарда", иначе врло популарних у Русији, гдје дјелују већ више деценија.

Русија је прије неколико година, због западних пријетњи финансијске природе, увела своју прву платну картицу "мир", као алтернативу америчким, којом се већ може плаћати у ограниченом броју свјетских држава.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана