Evropljani prave svoje platne kartice

Srna
Evropljani prave svoje platne kartice

BRISEL - Kreditne institucije u Evropi namjeravaju da udruže snage kako bi pokrenule novu uslugu koja će nadmašiti američke konkurente, među kojim su "Pejpal", "Masterkard" i "Viza", a u projektu će učestvovati više od 30 najvećih evropskih banaka i finansijskih kompanija.

"Oni će pokušati da stvore platnog diva sposobnog da poremeti Vizu i Masterkard", piše "Fajnenšel tajms".

Među firmama koje razvijaju ovu uslugu su bankarski divovi Dojče bank, BNP Paribas, ING, Unikredit i Santander.

One obrađuju više od polovine svih plaćanja u Evropi. Finansijski portali pretpostavljaju da će, uz pomoć evropske platforme, biti moguće plaćati putem interneta i u prodavnicama, kao i prenositi novac i podizati gotovinu sa bankomata.

Prve usluge mogle bi biti pokrenute već 2022. godine. Kartična plaćanja u Evropi sada uglavnom obrađuju američke firme. Prema podacima "Evrokomerca", četiri od pet transakcija u Evropi obrađuju "Masterkard" i "Viza".

Nedavno je i iz državnog vrha Rusije stigla vijest kako ta zemlja, u slučaju daljeg američkog proširenja protivruskih sankcija, razmatra obustavljanje djelatnosti američkih platnih instrumenata "Vize" i "Masterkarda", inače vrlo popularnih u Rusiji, gdje djeluju već više decenija.

Rusija je prije nekoliko godina, zbog zapadnih prijetnji finansijske prirode, uvela svoju prvu platnu karticu "mir", kao alternativu američkim, kojom se već može plaćati u ograničenom broju svjetskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana