Европа у веома тешкој ситуацији- Јапан пред тешком дилемом

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Геонергетске промјене након руске интервенције у Украјини и западних санкција и контрасанкција Москве довеле су Европу у веома тешку ситуацију, као и САД и Јапан.

Онај ко се у том хаосу не буде могао снаћи и прилагодити новим околностима – нема никаквих шанси за успјех, а за сада се у свему томе најтеже сналази ЕУ, наводи "Геополитика".

Американци су узрујани због високих цијена нафте на свјетском тржишту, које се сада крећу око 110 долара за барел, а које озбиљно утичу на америчку инфлацију и високу цијену горива.

То администрацији Џоа Бајдена и његовим демократима ствара велику неугодност и доводи до рекордног пада популарности самог Бајдена, а све то уочи избора за Конгрес који се одржавају у новембру.

С друге стране, посебно је критично стање у ЕУ, односно Европи у цијелости, гдје поново драматично расту цијене гаса - у једним дану, 4. јула, од јутра до послије подне порасле су са 1.700 на 1.800 евра за 1.000 метара кубних на лондонској енергетској берзи.

Другим ријечима, од очекиваног традиционалног сезонског тј. љетног снижења цијена гаса у Европи неће бити ништа, што драматично утиче на енергетску безбједност континента – прије свега Њемачке и осталих земаља претежно зависних од руског гаса.

ЕУ је увела ембарго на руски угаљ, најавила смањивање нивоа куповине руског гаса већ до краја ове године и донијела препоруке о неплаћању у рубљама, што тражи Москва због уведених противруских санкција и пљенидбе руских девизних и златних резерви у западним банкама.

Руска влада је због тога већ обуставила испоруке гаса неким земљама и смањила па чак и зауставила снабдијевање постојећим гасоводом "Јамал-Европа" кроз Пољску до Њемачке, те смањила количине гаса које пролазе "Сјеверним током 1" за чак 60 одсто.

Другим ријечима, Њемачкој пријети хладна зима и могућа енергетска и економска катастрофа, како је то ових дана упозорено из савезне владе у Берлину – која, међутим, и даље кривца за настало стање највише види у Русији без имало самокритичних тонова.

Међутим, тешко да је Москва крива за све европске енергетске проблеме, наводи "Геополитика".

Шта више, за већину њих крив је управо Брисел због своје катастрофалне енергетске остратегије ослоњене на "зелену транзицију" по сваку цијену – због чега је занемарена диверзификација снабдијевања /још деценијама/ нужним фосилним горивима – прије свега природним гасом.

И Јапанци су у проблему због уредбе руског предсједника Владимира Путина о пројекту "Сахалин-2". Токио је сада приморан да бира између своје енергетске безбједности коју пружа тај пројекат, на једној страни, и јединства Г7, на другој страни.

Ситуацију прије свега компликује чињеница да јапанске фирме "Мицуи" и Мицубиши" имају удјеле у "Сахалину-2". Шта више, они омогућавају око десет одсто укупног увоза течног гаса у Јапан.

Руски потез да промијени власништво над пројектом "Сахалин-2" могао би још више сузити глобална тржишта тјерајући Јапан да се такмичи са Европом за алтернативне изворе снабдијевања гасом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана