Evropa u veoma teškoj situaciji- Japan pred teškom dilemom

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Geonergetske promjene nakon ruske intervencije u Ukrajini i zapadnih sankcija i kontrasankcija Moskve dovele su Evropu u veoma tešku situaciju, kao i SAD i Japan.

Onaj ko se u tom haosu ne bude mogao snaći i prilagoditi novim okolnostima – nema nikakvih šansi za uspjeh, a za sada se u svemu tome najteže snalazi EU, navodi "Geopolitika".

Amerikanci su uzrujani zbog visokih cijena nafte na svjetskom tržištu, koje se sada kreću oko 110 dolara za barel, a koje ozbiljno utiču na američku inflaciju i visoku cijenu goriva.

To administraciji Džoa Bajdena i njegovim demokratima stvara veliku neugodnost i dovodi do rekordnog pada popularnosti samog Bajdena, a sve to uoči izbora za Kongres koji se održavaju u novembru.

S druge strane, posebno je kritično stanje u EU, odnosno Evropi u cijelosti, gdje ponovo dramatično rastu cijene gasa - u jednim danu, 4. jula, od jutra do poslije podne porasle su sa 1.700 na 1.800 evra za 1.000 metara kubnih na londonskoj energetskoj berzi.

Drugim riječima, od očekivanog tradicionalnog sezonskog tj. ljetnog sniženja cijena gasa u Evropi neće biti ništa, što dramatično utiče na energetsku bezbjednost kontinenta – prije svega Njemačke i ostalih zemalja pretežno zavisnih od ruskog gasa.

EU je uvela embargo na ruski ugalj, najavila smanjivanje nivoa kupovine ruskog gasa već do kraja ove godine i donijela preporuke o neplaćanju u rubljama, što traži Moskva zbog uvedenih protivruskih sankcija i pljenidbe ruskih deviznih i zlatnih rezervi u zapadnim bankama.

Ruska vlada je zbog toga već obustavila isporuke gasa nekim zemljama i smanjila pa čak i zaustavila snabdijevanje postojećim gasovodom "Jamal-Evropa" kroz Poljsku do Njemačke, te smanjila količine gasa koje prolaze "Sjevernim tokom 1" za čak 60 odsto.

Drugim riječima, Njemačkoj prijeti hladna zima i moguća energetska i ekonomska katastrofa, kako je to ovih dana upozoreno iz savezne vlade u Berlinu – koja, međutim, i dalje krivca za nastalo stanje najviše vidi u Rusiji bez imalo samokritičnih tonova.

Međutim, teško da je Moskva kriva za sve evropske energetske probleme, navodi "Geopolitika".

Šta više, za većinu njih kriv je upravo Brisel zbog svoje katastrofalne energetske ostrategije oslonjene na "zelenu tranziciju" po svaku cijenu – zbog čega je zanemarena diverzifikacija snabdijevanja /još decenijama/ nužnim fosilnim gorivima – prije svega prirodnim gasom.

I Japanci su u problemu zbog uredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina o projektu "Sahalin-2". Tokio je sada primoran da bira između svoje energetske bezbjednosti koju pruža taj projekat, na jednoj strani, i jedinstva G7, na drugoj strani.

Situaciju prije svega komplikuje činjenica da japanske firme "Micui" i Micubiši" imaju udjele u "Sahalinu-2". Šta više, oni omogućavaju oko deset odsto ukupnog uvoza tečnog gasa u Japan.

Ruski potez da promijeni vlasništvo nad projektom "Sahalin-2" mogao bi još više suziti globalna tržišta tjerajući Japan da se takmiči sa Evropom za alternativne izvore snabdijevanja gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana