Ево гдје су се састали представници најјачих морнарица у свијету

Танјуг
Ево гдје су се састали представници најјачих морнарица у свијету

ПЕКИНГ - У кинеском граду Ћингдао почео је четвородневни састанак представника кинеске и 30 других најмоћнијих морнарица у свијету, а присуствују и представници морнарице САД, преноси Ројтерс.

Командант Пацифичке флоте, адмирал Стивен Колер присуствоваће Поморском симпозијуму западног Пацифика у име САД, рекао је извор за британску агенцију.

Кинески медији су јавили да на скупу учествују и Аустралија, Француска, Индија, Јужна Кореја, Русија и Британија.

Учесници скупа у понедјељак ће разговарати иза затворених врата о рјешавању поморских безбједносних изазова, као и о Кодексу за непланиране сусрете на мору, што је сет смјерница формулисаних прије 10 година у циљу смањења тензија између армија на мору.

На јануарском прелиминарном састанку расправљано је о формирању радне групе за спречавање судара дронова на мору, јавили су кинески медији.

Овај догађај се преклапа са годишњим заједничким војним вјежбама САД и Филипина, које почињу у понедјељак, а први пут ће бити одржане ван филипинских територијалних вода.

Сједињене Државе, Јапан и Филипини потписали су споразум о сарадњи на трилатералном самиту прошле недјеље, изражавајући забринутост због ''опасног и агресивног понашања” Кине у Јужном кинеском мору, док је Пекинг овај споразум осудио као ''блоковску политику”, наводи Ројтерс.

Војни стручњак и бивши истраживач у кинеском Институту за истраживање морнарице Цао Вејдонг изјавио је да заједничке вјежбе САД и Филипина овог пута покривају већу територију са више трупа, а укључиће противподморничке и противракетне вјежбе. -Није проблем када САД спроводе вјежбе за припрему за дефанизиву са Филипинима, али када ове вјежбе постану офанзивне природе и представљају пријетњу за сусједне земље, не само да морамо да будемо у високој приправности, већ и да реагујемо - рекао је Цао. Контакт између представника армија САД и Кине обновљен је у уторак, када је министар одбране САД Лојд Остин разговарао са кинеском колегом Донг Џуном, први пут за скоро двије године. Претходни састанак представника најјачих морнарица у свијету одржан је у Јапану 2022. године.

Кина је била домаћин овог мултилатералног састанка 2014. године, а он се ове године поклапа са 75. годишњицом оснивања морнарице Народноослободилачке армије Кине, који Пекинг обиљежава у уторак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана