Evo gdje su se sastali predstavnici najjačih mornarica u svijetu

Tanjug
Evo gdje su se sastali predstavnici najjačih mornarica u svijetu

PEKING - U kineskom gradu Ćingdao počeo je četvorodnevni sastanak predstavnika kineske i 30 drugih najmoćnijih mornarica u svijetu, a prisustvuju i predstavnici mornarice SAD, prenosi Rojters.

Komandant Pacifičke flote, admiral Stiven Koler prisustvovaće Pomorskom simpozijumu zapadnog Pacifika u ime SAD, rekao je izvor za britansku agenciju.

Kineski mediji su javili da na skupu učestvuju i Australija, Francuska, Indija, Južna Koreja, Rusija i Britanija.

Učesnici skupa u ponedjeljak će razgovarati iza zatvorenih vrata o rješavanju pomorskih bezbjednosnih izazova, kao i o Kodeksu za neplanirane susrete na moru, što je set smjernica formulisanih prije 10 godina u cilju smanjenja tenzija između armija na moru.

Na januarskom preliminarnom sastanku raspravljano je o formiranju radne grupe za sprečavanje sudara dronova na moru, javili su kineski mediji.

Ovaj događaj se preklapa sa godišnjim zajedničkim vojnim vježbama SAD i Filipina, koje počinju u ponedjeljak, a prvi put će biti održane van filipinskih teritorijalnih voda.

Sjedinjene Države, Japan i Filipini potpisali su sporazum o saradnji na trilateralnom samitu prošle nedjelje, izražavajući zabrinutost zbog ''opasnog i agresivnog ponašanja” Kine u Južnom kineskom moru, dok je Peking ovaj sporazum osudio kao ''blokovsku politiku”, navodi Rojters.

Vojni stručnjak i bivši istraživač u kineskom Institutu za istraživanje mornarice Cao Vejdong izjavio je da zajedničke vježbe SAD i Filipina ovog puta pokrivaju veću teritoriju sa više trupa, a uključiće protivpodmorničke i protivraketne vježbe. -Nije problem kada SAD sprovode vježbe za pripremu za defanizivu sa Filipinima, ali kada ove vježbe postanu ofanzivne prirode i predstavljaju prijetnju za susjedne zemlje, ne samo da moramo da budemo u visokoj pripravnosti, već i da reagujemo - rekao je Cao. Kontakt između predstavnika armija SAD i Kine obnovljen je u utorak, kada je ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao sa kineskom kolegom Dong Džunom, prvi put za skoro dvije godine. Prethodni sastanak predstavnika najjačih mornarica u svijetu održan je u Japanu 2022. godine.

Kina je bila domaćin ovog multilateralnog sastanka 2014. godine, a on se ove godine poklapa sa 75. godišnjicom osnivanja mornarice Narodnooslobodilačke armije Kine, koji Peking obilježava u utorak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana