ЕУ жели да подијели вишак вакцина

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- ЕУ жели да успостави механизам који ће омогућити подјелу вишка вакцина против ковида 19 са сиромашнијим сусједним државама и Африком, рекла је данас комесар ЕУ за здравство Стела Киријакидес.

ЕУ има 450 милиона становника, а до сада је осигурала близу 2,3 милијарде вакцина и кандидата за вакцине против ковида 19, иако је већини потребно одобрење од регулатора.

"Радимо са државама чланицама на приједлогу механизма за подјелу вакцина изван наших граница", рекла је Киријакидесова у обраћању посланицима Европског парламента.

Она је нагласила да ће овај механизам омогућити да вакцине стигну у сиромашније земље "прије него што жКоваксж постане оперативан. "Ковакс" је глобални програм Свјетске здравствене организације који треба да осигура поштену подјелу вакцина против ковида 19 широм свијета.

"Ковакс" је активиран, али неке земље и даље тешко долазе до вакцина. Програм је у децембру саопштио да је осигурао близу двије милијарде доза, али је највећи дио обећан од стране произвођача према необавезујућим договорима.

"Компаније вам неће дати дозе ако не платите унапријед", рекао је високи преговарач ЕУ о вакцинама који је желио да остане анониман.

Он је додао да је иницијатива ЕУ резултат неиспуњених очекивања од "Ковакса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана