EU želi da podijeli višak vakcina

Srna
Foto: Ilustracija

BRISEL- EU želi da uspostavi mehanizam koji će omogućiti podjelu viška vakcina protiv kovida 19 sa siromašnijim susjednim državama i Afrikom, rekla je danas komesar EU za zdravstvo Stela Kirijakides.

EU ima 450 miliona stanovnika, a do sada je osigurala blizu 2,3 milijarde vakcina i kandidata za vakcine protiv kovida 19, iako je većini potrebno odobrenje od regulatora.

"Radimo sa državama članicama na prijedlogu mehanizma za podjelu vakcina izvan naših granica", rekla je Kirijakidesova u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

Ona je naglasila da će ovaj mehanizam omogućiti da vakcine stignu u siromašnije zemlje "prije nego što žKovaksž postane operativan. "Kovaks" je globalni program Svjetske zdravstvene organizacije koji treba da osigura poštenu podjelu vakcina protiv kovida 19 širom svijeta.

"Kovaks" je aktiviran, ali neke zemlje i dalje teško dolaze do vakcina. Program je u decembru saopštio da je osigurao blizu dvije milijarde doza, ali je najveći dio obećan od strane proizvođača prema neobavezujućim dogovorima.

"Kompanije vam neće dati doze ako ne platite unaprijed", rekao je visoki pregovarač EU o vakcinama koji je želio da ostane anoniman.

On je dodao da je inicijativa EU rezultat neispunjenih očekivanja od "Kovaksa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana