ЕУ спрема 300 милијарди евра као пандан кинеском Путу свиле

Tанјуг
Foto: гс

БЕРЛИН- Јасно је на шта циља опсежни програм инвестиција који је представљен у Бриселу, констатујући да ЕУ тежи томе да сузбије кинески утицај.

"Биће новца за инфраструктуру широм света, па и за оне земље које, попут Србије, већ сарађују са Кинезима", наводи се у тексту.

Европска комисија планира да спреми око 300 милијарди евра које ће у наредних пет година инвестирати у инфраструктурне пројекте широм свијета, превасходно у Африци, Азији и Латинској Америци. Иницијатива названа Глобал Гејтвеј (Глобални улаз), имаће већи волумен него што се мислило након првобитне најаве у септембру.

Предсједница Комисије Урсула фон дер Лајен требало би да се лично стара о иницијативи. Према најавама, европски Гејтвеј би требало да се темељи на демократским вриједностима и буде алтернатива кинеском Новом путу свиле који је започет прије осам година.

„Показујемо да се окрећемо ка споља, како бисмо подржали инвестиције свуда у свету“, рекла је Фон дер Лајен у Бриселу, додајући да ће „код пројеката бити важне транспарентност и одговорно управљање.“

Премда се у документу то изричито не помиње, ЕУ тежи да сузбије кинески утицај. У документу, договореном у сриједу, наводи се да ће иницијатива показати да инвестиције у складу са демократским принципима доносе дугорочне предности и одржив развој.

На питање да ли Гејтвеј циља на Кину, Фон дер Лајен је рекла: „Ово је јасна алтернатива постојећим програмима“.

Триста милијарди евра прикупиће се тако што би 135 милијарди до 2027. године дошло из Европског фонда за одрживи развој. Идеја је да се привуче и приватни капитал за заједничцке пројекте. Још 150 милијарди долази из постојећих програма и инвестиционих фондова држава чланица – што, дакле, није додатни новац него постојећи. Додатних 18 милијарди евра треба да стигне из буџета ЕУ за развојну помоћ.

Као примјер, Европска комисија наводи инвестиције у производњу водоника у Африци, гдје би ЕУ требало да осигура приватне инвестиције од 3,5 милијарди евра. Заузврат, земље које привуку инвестиције морају да гарантују да ће извозити водоник без царина и ограничења.

Бриселске дипломате које су радиле на документу, надају се да ће европске фирме узети дио колача у изградњи постројења или дистрибуцији водоника.

Међу пројекте је убројано и полагање подводног кабла у Црном мору који ће омогућити бржи интернет. У Јордану би ЕУ требало да финансира нови мост до Западне обале, која је окупирана од стране Израела.

Брисел планира такође да финансијски подржи извоз европских фирми које конкуришу на контролисаним тржиштима, и то против државних или високо субвенционисаних корпорација, попут оних из Кине.

Како је најављено, ЕУ ће покушати да глобалним ангажманом наметне и одређене стандарде, онако како је то Кини пошло за руком када је у питању развој 5Г мреже. Тежиште иницијативе Глобал Гејтвеј биће дигитализација, заштита климе и алтернативни извори енергије.

Јер, како је још раније рекла Фон дер Лајен, није идеја да се граде само путеви који онда воде до луке под контролом Кинеза.

Пекинг је на том плану у великој предности јер је током година уложио стотине милијарди долара у Нови пут свиле. У тој иницијативи учествује седамдесетак земаља, међу којима су Србија и друге земље региона, као и неке чланице ЕУ.

Критичари пребацују Кини да привлачи сиромашније земље кредитима који воде у презадуженост. Током љета је много ријечи било о Црној Гори, која је позвала Брисел у помоћ јер није могла да плаћа рате кредита за аутопут.

Али, Европска унија планира да приђе и земљама које већ учествују у кинеској иницијативи. На сличан начин су Јапан и САД прије неколико година понудили сопствене инвестиционе програме.

„Глобал Гејтвеј има потенцијал да претвори ЕУ у ефикасног геополитичког играча“, рекао је Михаел Клаус, амбасадор Немачке при ЕУ, и ранији амбасадор у Пекингу.

Додаје да ће „за многе партнере понуда равноправне сарадње, засноване на правилима и вредностима, бити атрактивнија од кинеске иницијативе.“

Другачије на ствари гледа европски посланик баварске ЦСУ, Маркус Фербер, који важи за стручњака за финансије. Каже да ЕУ превише регулише и поставља сувише услова за додјелу средстава.

„Већина новца доћи ће из постојећих програма или зависи од приватних средстава. То је далеко од епохалног захвата. Тешко да ће се Кинези овога уплашити“, каже Фербер.

Гејтвеј би требало да аминује Европски савјет у којем су окупљене државе-чланице, те Европски парламент. Ако се то деси, прве паре биће инвестиране идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана