ЕУ шаље додатних 2,5 милиона евра за мигранте у БиХ

Tанјуг
Foto: ГС

БРИСЕЛ- ЕУ је издвојила додатних 2,5 милиона евра за хуманитарну помоћ за подршку угроженим избјеглицама и мигрантима у Босни и Херцеговини.

У Бриселу процјењују да је у БиХ тренутно ”заглављено” око 4.000 избјеглица и мигранта, од којих је више од 1.000 ван смјештајних објеката које финасира ЕУ.

”Око 4.000 избеглица и миграната заглавељено је у БиХ, а многи спавају напољу и потребан им је смештај, храна, вода, одећа. Да би одговорила на ове потребе, ЕУ је спремна да настави да пружа хуманитарну помоћ, јер достојанство и безбедност свих особа, посебно најугроженијих, треба да буде обезбеђено”, поручио је комесар за хуманитарна питања, Јанез Ленарчић.

Новододијељених 2,5 милиона евра додатно ће подржати заштиту дјеце, као и малољетника без пратње, како унутар тако и ван центара.

Средства ће се такође користити за рјешавање критичних потреба за здравственом заштитом, погоршаних пандемијом Ковид-19, укључујући психосоцијалну подршку и помоћ менталном здрављу.

Истовремено, у Европској комисији кажу да и поред многобројних извјештаја о прекомјерној употреби силе хрватске граничне контроле, када је ријеч о одбијању миграната из БиХ, није промијењено позитивно мишљење и испуњености услова за улазак Хравтске у простор Шенгена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана