EU šalje dodatnih 2,5 miliona evra za migrante u BiH

Tanjug
Foto: GS

BRISEL- EU je izdvojila dodatnih 2,5 miliona evra za humanitarnu pomoć za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini.

U Briselu procjenjuju da je u BiH trenutno ”zaglavljeno” oko 4.000 izbjeglica i migranta, od kojih je više od 1.000 van smještajnih objekata koje finasira EU.

”Oko 4.000 izbeglica i migranata zaglaveljeno je u BiH, a mnogi spavaju napolju i potreban im je smeštaj, hrana, voda, odeća. Da bi odgovorila na ove potrebe, EU je spremna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć, jer dostojanstvo i bezbednost svih osoba, posebno najugroženijih, treba da bude obezbeđeno”, poručio je komesar za humanitarna pitanja, Janez Lenarčić.

Novododijeljenih 2,5 miliona evra dodatno će podržati zaštitu djece, kao i maloljetnika bez pratnje, kako unutar tako i van centara.

Sredstva će se takođe koristiti za rješavanje kritičnih potreba za zdravstvenom zaštitom, pogoršanih pandemijom Kovid-19, uključujući psihosocijalnu podršku i pomoć mentalnom zdravlju.

Istovremeno, u Evropskoj komisiji kažu da i pored mnogobrojnih izvještaja o prekomjernoj upotrebi sile hrvatske granične kontrole, kada je riječ o odbijanju migranata iz BiH, nije promijenjeno pozitivno mišljenje i ispunjenosti uslova za ulazak Hravtske u prostor Šengena.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana