ЕУ повукла 7 милиона маски јер нису безбједне

Srna
ЕУ повукла 7 милиона маски јер нису безбједне

ЗАГРЕБ - Европска унија повукла је седам милиона маски јер не задовољавају безбедносне стандарде и не штите адекватно од корона вируса, а које су идентификоване унутар ЕУ, објављено је након сједнице европског Одбора за унутрашње тржиште и заштиту потрошача.

Према ријечима хрватског европосланика Томислава Сокола, до поплаве фалсификованих заштитних маски на европском тржишту, које најчешће долазе из Кине, дошло је због "пуцања" уобичајених ланаца снабдијевања и велике потражње за заштитном медицинском опремом последњих мјесеци, због чега су се тиме почеле бавити различите сумњиве компаније, преноси Јутарњи лист.

"Бојим се и да помислим колико их је још прошло испод радара током велике навале за заштитном опремом која је трајала у јеку борбе против короне", рекао је Сокол.

На питање какве су то тачно маске које не задовољавају стандарде, Сокол је одговорио да је ријеч о производима за које произвођач тврди да имају заштитни потенцијал против честица, али њихов капацитет филтрирања није сертификовало одговарајуће европско тијело.

Власник компаније за производњу медицинске опреме Медитеx Роберт Чрњевић каже да је најсигурнији начин да се на амбалажи маске потражи ЦЕ ознака као би се знало да ли одговара стандардима.

Најсигурнији начин, ипак, јесте да се такви производи контролишу приликом увоза, односно да на граници инспекција провјери све ознаке, ко је наручио производ и да ли је регистрован за продају.

Хрватска је раније одбила улаз три врсте маски из Кине - ОАНY, Дромеx, и треће која нема никакве ознаке, а које нису испуњавале прописане стандарде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана