EU povukla 7 miliona maski jer nisu bezbjedne

Srna
EU povukla 7 miliona maski jer nisu bezbjedne

ZAGREB - Evropska unija povukla je sedam miliona maski jer ne zadovoljavaju bezbednosne standarde i ne štite adekvatno od korona virusa, a koje su identifikovane unutar EU, objavljeno je nakon sjednice evropskog Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

Prema riječima hrvatskog evroposlanika Tomislava Sokola, do poplave falsifikovanih zaštitnih maski na evropskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Kine, došlo je zbog "pucanja" uobičajenih lanaca snabdijevanja i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom poslednjih mjeseci, zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive kompanije, prenosi Jutarnji list.

"Bojim se i da pomislim koliko ih je još prošlo ispod radara tokom velike navale za zaštitnom opremom koja je trajala u jeku borbe protiv korone", rekao je Sokol.

Na pitanje kakve su to tačno maske koje ne zadovoljavaju standarde, Sokol je odgovorio da je riječ o proizvodima za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali njihov kapacitet filtriranja nije sertifikovalo odgovarajuće evropsko tijelo.

Vlasnik kompanije za proizvodnju medicinske opreme Meditex Robert Črnjević kaže da je najsigurniji način da se na ambalaži maske potraži CE oznaka kao bi se znalo da li odgovara standardima.

Najsigurniji način, ipak, jeste da se takvi proizvodi kontrolišu prilikom uvoza, odnosno da na granici inspekcija provjeri sve oznake, ko je naručio proizvod i da li je registrovan za prodaju.

Hrvatska je ranije odbila ulaz tri vrste maski iz Kine - OANY, Dromex, i treće koja nema nikakve oznake, a koje nisu ispunjavale propisane standarde.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana