ЕУ формално потврдила одлуку о ограничавању цијене руске нафте

Танјуг
ЕУ формално потврдила одлуку о ограничавању цијене руске нафте

БРИСЕЛ - Европска унија је формално потврдила одлуку о увођењу ограничења цијене за нафту која се транспортује морским путем из Русије, објавила је данас Чешка која предсједава ЕУ.

"Амбасадори су управо постигли договор о ограничењу цијене руске нафте која се транспортује морским путем", навела је Чешка, пренио је Ројтерс. Следи писана процедура, а одлука ће ступити на снагу објављивањем у Службеном листу, саопштила је Чешка.

Претходно је пољски амбасадор при ЕУ Анџеј Садос рекао да је Пољска је пристала на споразум ЕУ о ограничењу цијене руске нафте која се транспортује морем од 60 долара по барелу.

Варшава је инсистирала да цијена буде испод тржишне, како би се ограничили приходи Москви да финансира рат у Украјини.

Ограничење цијене нафте, идеја потекла од групе Г7, има за циљ да смањи руски приход од продаје нафте, али и да спријечи скок глобалне цијене нафте након ембарга ЕУ на руске енергенте који ће ступити на снагу 5. децембра.

Садос је рекао да ЕУ сада може да покрене писану процедуру за свих 27 чланица ЕУ да формално одобре договор и да га објаве у недјељу, дан прије него што ступи на снагу ембарго.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана