EU formalno potvrdila odluku o ograničavanju cijene ruske nafte

Tanjug
EU formalno potvrdila odluku o ograničavanju cijene ruske nafte

BRISEL - Evropska unija je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cijene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je danas Češka koja predsjedava EU.

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cijene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka, prenio je Rojters. Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Prethodno je poljski ambasador pri EU Andžej Sados rekao da je Poljska je pristala na sporazum EU o ograničenju cijene ruske nafte koja se transportuje morem od 60 dolara po barelu.

Varšava je insistirala da cijena bude ispod tržišne, kako bi se ograničili prihodi Moskvi da finansira rat u Ukrajini.

Ograničenje cijene nafte, ideja potekla od grupe G7, ima za cilj da smanji ruski prihod od prodaje nafte, ali i da spriječi skok globalne cijene nafte nakon embarga EU na ruske energente koji će stupiti na snagu 5. decembra.

Sados je rekao da EU sada može da pokrene pisanu proceduru za svih 27 članica EU da formalno odobre dogovor i da ga objave u nedjelju, dan prije nego što stupi na snagu embargo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana