ЕУ донијела одлуку о забрани путовања за регион јужне Африке

Танјуг
ЕУ донијела одлуку о забрани путовања за регион јужне Африке

БРИСЕЛ - Државе Европске уније сложиле су данас да привремено обуставе путовања у регион јужне Африке након откривања нове варијанте ковида 19, саопштило је словенчко предсједништво Савјетом ЕУ.

"Комитет здравствених стручњака из свих 27 држава ЕУ „сагласио се са потребом да се активира "кочница у случају опасности" и наметну привремене рестрикције на сва путовања у ЕУ из јужне Африке," саопштило је словеначко предсједништво ЕУ на Твитеру, преноси Ројтерс.

Извор из ЕУ потврдио је да ће се ограничења односити на Јужноафричку Републику (ЈАР), Боцвану, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибију и Зимбабве, након што је у Белгији данас откривен први европски случај нове варијанте корона вируса.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је данас ЕУ да реагује "брзо, одлучно и уједињено" када је риеч о спечавању ширења забрињавајуће јужноафричке варијате вируса, а грађане Европе да се вакцинишу и додатно заштите бустером.

"Европска комисија је данас предложила државама чланицама да активирају "кочницу у случају нужде" за путовања из земаља јужне Африке и других погођених земаља како би се ограничило ширење нове варијанте. Сва ваздушна путовања у ове земље би требало да буду обустављена док не будемо имали јасно разумијевање о опасности коју представља ова нова варијанта. И путници који се враћају из овог региона треба да поштују строга правила карантина", поручила је Фон дер Лајен у видео поруци.

Јужноафрички министар здравља Џо Фала рекао је данас да прелиминарне студије сугеришу да би нова варијанта ковида 19 откривена у овој земљи могла бити преносивија, али да је одлука других држава да уведу ограничења путовања "неоправдана".

Фала је на конференцији за новинаре рекао да ЈАР дјелује транспарентно и да су забране путовања у супротности са нормама и стандардима Свјетске здравствене организације (СЗО), наводи Ројтерс.

Власти широм свијета алармирано су реаговале данас на нову варијанту корона вируса, први пут откривену у Јужној Африци.

Велика Британија, Сингапур,Русија и Јапан су међу оним државама које уводе строге мјере карантина и забрањују летове из Јужне Африке и њој сусједних земаља, а неколико сати након што је Британија увела ова ограничења, СЗО је упозорила да државе не доносе исхитрене одлуке о забрани путовања.

Јужноафрицки институт за заразне болести НИЦД објавио је у цетвртак да су у Јужној Африци откривена прва 22 случаја заразе новом верзијом вируса Б.1.1.529, а иста варијанта је потврдена и у Боцвани и Хонгконгу.

Према првим оцијенама, ова верзија, која већ има 32 мутације, може се ширити брже од претходних.

Свјетска здравствена организација саопштила је да још проучава колико је ова варијанта вируса опасна и да ли је треба уврстити на листу нових варијанти корона вируса које изазивају забринутост.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана