ЕУ ће имати проблеме са набавком респиратора

Танјуг
ЕУ ће имати проблеме са набавком респиратора

БРИСЕЛ - Европска унија ће имати проблема да брзо обезбиједи велики број респиратора за лијечење пацијената оболелих од Ковид-19 због сложености тих машина и велике потражње за њима, саопштила је Европска комисија.

Комисија је покренула заједничку процедуру набавке 17. марта за куповину респиратора у име 26 земаља чланица блока, у циљу смањења цијена и конкуренције међу државама које траже машине. Комисија са сједиштем у Бриселу саопштила је да су добављачи одабрани и да им шаље уговоре прије него што земље чланице почну преговоре о конкретним испорукама, преноси Ројтерс.

- Узимајући у обзир тешку ситуацију на тржишту и сложеност производа попут респиратора, очекује се да цће њихова производња и испорука потрајати - рекао је портпарол Комисије у петак на брифингу.

Пандемија корона вируса нарушила је јединство ЕУ чије се државе чланице такмиче да би обезбиједиле залихе попут маски, прибора за тестирање и респиратора, констатује агенција.

Њемачка, Румунија, Француска, Пољска и друге државе суочиле су са критикама блока због ограничавања извоза медицинске опреме и лијекова другим државама чланицама.

Само мјесец прије него што је почела расправа о набавци опрем владе чланица ЕУ саопштиле су Бриселу да су њихови здравствени системи спремни и да нема потребе да наручују више залиха, према документима у која је Ројтерс имао увид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана