EU će imati probleme sa nabavkom respiratora

Tanjug
EU će imati probleme sa nabavkom respiratora

BRISEL - Evropska unija će imati problema da brzo obezbijedi veliki broj respiratora za liječenje pacijenata obolelih od Kovid-19 zbog složenosti tih mašina i velike potražnje za njima, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je pokrenula zajedničku proceduru nabavke 17. marta za kupovinu respiratora u ime 26 zemalja članica bloka, u cilju smanjenja cijena i konkurencije među državama koje traže mašine. Komisija sa sjedištem u Briselu saopštila je da su dobavljači odabrani i da im šalje ugovore prije nego što zemlje članice počnu pregovore o konkretnim isporukama, prenosi Rojters.

- Uzimajući u obzir tešku situaciju na tržištu i složenost proizvoda poput respiratora, očekuje se da cće njihova proizvodnja i isporuka potrajati - rekao je portparol Komisije u petak na brifingu.

Pandemija korona virusa narušila je jedinstvo EU čije se države članice takmiče da bi obezbijedile zalihe poput maski, pribora za testiranje i respiratora, konstatuje agencija.

Njemačka, Rumunija, Francuska, Poljska i druge države suočile su sa kritikama bloka zbog ograničavanja izvoza medicinske opreme i lijekova drugim državama članicama.

Samo mjesec prije nego što je počela rasprava o nabavci oprem vlade članica EU saopštile su Briselu da su njihovi zdravstveni sistemi spremni i da nema potrebe da naručuju više zaliha, prema dokumentima u koja je Rojters imao uvid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana