Ердоган понудио да организује састанак Путина и Зеленског

Срна
Foto: Архива

АНКАРА- Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган позвао је предсједнике Русије и Украјине Владимира Путина и Владимира Зеленског у Турску да "ријеше несугласице" између двије земље, саопштио је портпарол турског лидера Ибрахим Калин.

Калин је рекао да је Турска спремна да игра било какву улогу у ублажавању тензија у односима Русије и Украјине, те да Ердоган разговара и са Путином и са Зеленским.

"Заправо, он је чак позвао обојицу да дођу у Турску, уколико желе да се састану и ријеше проблеме и неслагања", истакао је Калин у коментарима које је пренио лист "Сабах".

Калин је најавио да ће Ердоган посјетити Украјину у сљедећих неколико седмица, како би разговарао са Зеленским.

Предсједник Турске говорио је у више наврата прошле године да жели да буде посредник у рјешавању кризе у односима Русије и Украјине, подсјећа ТАСС.

Путин је током телефонског разговора са Ердоганом у децембру нагласио да Кијев наставља са спровођењем деструктивне политике са циљем угрожавања Минског протокола, чији је циљ рјешавање ситуације на југоистоку Украјине.

Запад и Кијев у посљедње вријеме шире оптужбе у вези са "потенцијалном руском инвазијом на Украјину". Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је такве изјаве као "празне и неосноване" оптужбе чији је циљ да се додатно ескалирају тензије.

Песков је напоменуо да Русија не представља пријетњу за било коју земљу, али није одбацио могућност провокација ради правдања оптужби против Москве и упозорио да би покушаји да се проблеми на југоистоку Украјине ријеше војним средствима имали озбиљне посљедице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана