Erdogan ponudio da organizuje sastanak Putina i Zelenskog

Srna
Foto: Arhiva

ANKARA- Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je predsjednike Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog u Tursku da "riješe nesuglasice" između dvije zemlje, saopštio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

Kalin je rekao da je Turska spremna da igra bilo kakvu ulogu u ublažavanju tenzija u odnosima Rusije i Ukrajine, te da Erdogan razgovara i sa Putinom i sa Zelenskim.

"Zapravo, on je čak pozvao obojicu da dođu u Tursku, ukoliko žele da se sastanu i riješe probleme i neslaganja", istakao je Kalin u komentarima koje je prenio list "Sabah".

Kalin je najavio da će Erdogan posjetiti Ukrajinu u sljedećih nekoliko sedmica, kako bi razgovarao sa Zelenskim.

Predsjednik Turske govorio je u više navrata prošle godine da želi da bude posrednik u rješavanju krize u odnosima Rusije i Ukrajine, podsjeća TASS.

Putin je tokom telefonskog razgovora sa Erdoganom u decembru naglasio da Kijev nastavlja sa sprovođenjem destruktivne politike sa ciljem ugrožavanja Minskog protokola, čiji je cilj rješavanje situacije na jugoistoku Ukrajine.

Zapad i Kijev u posljednje vrijeme šire optužbe u vezi sa "potencijalnom ruskom invazijom na Ukrajinu". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je takve izjave kao "prazne i neosnovane" optužbe čiji je cilj da se dodatno eskaliraju tenzije.

Peskov je napomenuo da Rusija ne predstavlja prijetnju za bilo koju zemlju, ali nije odbacio mogućnost provokacija radi pravdanja optužbi protiv Moskve i upozorio da bi pokušaji da se problemi na jugoistoku Ukrajine riješe vojnim sredstvima imali ozbiljne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana