Ердоган одустао од протјеривања десет амбасадора, укључујући америчког

ГС
Foto: Скриншот

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одустао је од пријетње протјеривањем 10 страних амбасадора, укључујући америчког седам из Европе, након што су подржали ослобађање затвореног филантропа.

"Вјерујемо да ће ови амбасадори, који су испунили своју обвезу према члану 41. Бечке конвенције, сада бити опрезнији у својим изјавама", рекао је у телевизијским изјавама након тросатног састанка Владе у Анкари.

Десет амбасадора позвало је на ослобађање пословног човјека и филантропа Османа Кавале - затвореног 2017. упркос томе што није осуђен, у заједничкој изјави прошле седмице.

Ердоган је у суботу рекао да је та изјава "безобразлук" и наредио да се амбасадори прогласе персонама нон грата.

"Дао сам упутство нашем министру вањских послова и рекао ‘одмах ћете се позабавити проглашавањем за персоне нон грата ових 10 амбасадора’", рекао је Ердоган присталицама током скупа у Ескисехиру.

Дипломати, укључујући амбасадоре Француске, Њемачке, Низоземске, Канаде, Данске, Шведске, Финске, Норвешке, Новог Зеланда и САД-а, позвани су у уторак у министарство вањских послова.

"Они ће препознати, разумјети и познавати Турску. Оног дана када не буду познавали или разумјели Турску, отићи ће", рекао је Ердоган.

Кавала (64) је прошле године ослобођен оптужби повезаних с протувладиним протестима широкм земље 2013., али је пресуда поништена и спојена с оптужбама које се односе на покушај државног удара 2016. године.

Међународни проматрачи и групе за људска права више пута су позивали на ослобађање Кавале и курдског политичара Селахаттина Демиртаса, који је у затвору од 2016. године. Кажу да је њихово затварање темељено на политичким разлозима. Анкара пориче те тврдње и инсистира на неовисности турских судова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана