Erdogan odustao od protjerivanja deset ambasadora, uključujući američkog

GS
Foto: Skrinšot

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odustao je od prijetnje protjerivanjem 10 stranih ambasadora, uključujući američkog sedam iz Evrope, nakon što su podržali oslobađanje zatvorenog filantropa.

"Vjerujemo da će ovi ambasadori, koji su ispunili svoju obvezu prema članu 41. Bečke konvencije, sada biti oprezniji u svojim izjavama", rekao je u televizijskim izjavama nakon trosatnog sastanka Vlade u Ankari.

Deset ambasadora pozvalo je na oslobađanje poslovnog čovjeka i filantropa Osmana Kavale - zatvorenog 2017. uprkos tome što nije osuđen, u zajedničkoj izjavi prošle sedmice.

Erdogan je u subotu rekao da je ta izjava "bezobrazluk" i naredio da se ambasadori proglase personama non grata.

"Dao sam uputstvo našem ministru vanjskih poslova i rekao ‘odmah ćete se pozabaviti proglašavanjem za persone non grata ovih 10 ambasadora’", rekao je Erdogan pristalicama tokom skupa u Eskisehiru.

Diplomati, uključujući ambasadore Francuske, Njemačke, Nizozemske, Kanade, Danske, Švedske, Finske, Norveške, Novog Zelanda i SAD-a, pozvani su u utorak u ministarstvo vanjskih poslova.

"Oni će prepoznati, razumjeti i poznavati Tursku. Onog dana kada ne budu poznavali ili razumjeli Tursku, otići će", rekao je Erdogan.

Kavala (64) je prošle godine oslobođen optužbi povezanih s protuvladinim protestima širokm zemlje 2013., ali je presuda poništena i spojena s optužbama koje se odnose na pokušaj državnog udara 2016. godine.

Međunarodni promatrači i grupe za ljudska prava više puta su pozivali na oslobađanje Kavale i kurdskog političara Selahattina Demirtasa, koji je u zatvoru od 2016. godine. Kažu da je njihovo zatvaranje temeljeno na političkim razlozima. Ankara poriče te tvrdnje i insistira na neovisnosti turskih sudova.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana