Архиепископ амерички Елпидофор послао писмо Помпеу о кршењу људских и вјерских права у Црној Гори

Срна
Архиепископ амерички Елпидофор послао писмо Помпеу о кршењу људских и вјерских права у Црној Гори

БИЈЕЉИНА - Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор упозорио је америчког државног секретара Мајкла Помпеа на најгрубље кршење људских и вјерских права православних хришћана у Црној Гори, поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вјероисповијести.

"Чини се да имплементација овога закона подразумијева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених прије 1918, а којима недостаје формална документација о посједовању", написао је епископ у писму Помпеу.

Архиепископ Елпидофор је позвао Помпеа да заштитити православне хришћане у Црној Гори против било којег облика кршења њихових људских и вјерских права.

"Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у вријеме док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње", навео је епископ Елпидофор.

Он је истакао да су браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гору директно погођена мјерама које пријете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном насљеђу.

"Молим се за мир у Црној Гори, вјерске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону. Молим се за Вашу породицу и за САД", написао је један од најутицајнијих епископа, не само у САД, већ у цијелом свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана