Ентони Блинкен нови државни секретар

Срна
Ентони Блинкен нови државни секретар

ВАШИНГТОН - Амерички Сенат подржао је данас избор Ентони Блинкена за новог државног секретара.

Блинкена је за ту функцију номиновао предсједник Џозеф Бајдена.

Сенат је подржао Блинкена са 67 гласа за и 17 против.

Он ће касније током дана положити заклетву.

Сточлани Сенат је подијељен са 50 према 50 посланичких мјеста али је под контролом Демократа јер потпредсједник Камала Херис има завршну ријеч.

Бајден ће поништити неколико Трампових одлука

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена подржава рјешење о формирању двије државе између Израела и Палестинаца и поништиће неколико одлука претходних власти на челу са Доналдом Трампом, рекао је данас вршилац дужности представника САД у УН пред Савјетом безбједности Ричард Милс.
Палестинци желе државу на Западној обали и Појасу Газе са Источним Јерусалимом као пријетоницом, али је ту територију заузео Израел у Блискоисточном рату 1967. године.

Међутим, на основу неуспјелог Трамповог мировног приједлога Вашингтон признаје јеврејска насеља на окупираној територоји као дио Израела.

Милс је у обраћању Савјету безбједности УН истакао да ће Вашингтон од Израела и Палестинаца тражити да избјегавају једностране кораке који ће отежати рјешење са двије државе, попут анексије територије, активности око насеља, уништењам подстицање на насиље и осигурања одштете а појединце ухапшене због тероризма.

Он је најавио да Бајденова администрација планира да обнови помоћ Палестинцима и д предузме кораке ка поновном отварању палестинске дипломатске мисије у Вашингтону.

Трампова администрација укинула је око 360 милиона годишње помоћи за агенцију УН која подржава палестинске избјеглице /УНРВА/.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана