Entoni Blinken novi državni sekretar

Srna
Entoni Blinken novi državni sekretar

VAŠINGTON - Američki Senat podržao je danas izbor Entoni Blinkena za novog državnog sekretara.

Blinkena je za tu funkciju nominovao predsjednik Džozef Bajdena.

Senat je podržao Blinkena sa 67 glasa za i 17 protiv.

On će kasnije tokom dana položiti zakletvu.

Stočlani Senat je podijeljen sa 50 prema 50 poslaničkih mjesta ali je pod kontrolom Demokrata jer potpredsjednik Kamala Heris ima završnu riječ.

Bajden će poništiti nekoliko Trampovih odluka

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena podržava rješenje o formiranju dvije države između Izraela i Palestinaca i poništiće nekoliko odluka prethodnih vlasti na čelu sa Donaldom Trampom, rekao je danas vršilac dužnosti predstavnika SAD u UN pred Savjetom bezbjednosti Ričard Mils.
Palestinci žele državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze sa Istočnim Jerusalimom kao prijetonicom, ali je tu teritoriju zauzeo Izrael u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Međutim, na osnovu neuspjelog Trampovog mirovnog prijedloga Vašington priznaje jevrejska naselja na okupiranoj teritoroji kao dio Izraela.

Mils je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN istakao da će Vašington od Izraela i Palestinaca tražiti da izbjegavaju jednostrane korake koji će otežati rješenje sa dvije države, poput aneksije teritorije, aktivnosti oko naselja, uništenjam podsticanje na nasilje i osiguranja odštete a pojedince uhapšene zbog terorizma.

On je najavio da Bajdenova administracija planira da obnovi pomoć Palestincima i d preduzme korake ka ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Vašingtonu.

Trampova administracija ukinula je oko 360 miliona godišnje pomoći za agenciju UN koja podržava palestinske izbjeglice /UNRVA/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana