Ел-Еријан: Глобалну економију очекују „жестоки“ шокови

Танјуг
Ел-Еријан: Глобалну економију очекују „жестоки“ шокови

ЊУЈОРК- Постоји тенденција да се економски изазови посматрају као привремени и брзо реверзибилни, али овог пута свијет иде ка дубокој економској и финансијској промјени, а не само ка још једној рецесији, упозава Мохамед Ел-Еријан, главни економски савјетник у Алијансу.

У ауторском тексту за часопис Форин Афеар, Ел-Еријан, који је и бивши генерални директор компаније Пимко, утицајног играча на тржишту обвезница, оцјењује да ће комбинација притисака на страни понуде, пооштравање монетарне политике америчке централне банке и „крхкост" тржишта погодити глобални раст.

„Три нова тренда нарочито наговештавају такву трансформацију и вјероватно ће играти важну улогу у обликовању економских резултата у наредних неколико година, а то су заокрет са недовољне тражње на недовољну понуду као главна вишегодишња кочница раста, завршетак неограичене подршке ликвидности централних банака и све већа крхкост финансијских тржишта", написао је Ел-Еријан.

Он сматра да „ове промјене помажу да се објасне многа неуобичајена економска кретања у посљедњих неколико година, која ће вјероватно довести до још веће неизвјесности у будућности како шокови буду све учесталији и све жешћи".

Те промјене ће утицати на појединце, на компаније и владе на економском, друштвеном и политичком нивоу, упозорава Ел-Еријан, преноси Раша тудеј..

Овај економиста је посебно критиковао америчке Федералне резерве (ФЕД) јер су, по његовом мишљењу, прекасно препознале деструктиван утицај инфлације на економију, након чега су кренуле с наглим повећањем референтне камате како би надокнадиле изгубљено вријеме.

Ел-Еријан је такође навео да су се тржишта навикла на јефтин новац од централних банака, што је за посљедицу имало „изопачен ефекат" да „значајан дио глобалне финансијске активности" преплаве фондови за управљање имовином, приватним капиталом и хеџ фондови, поред других ентитета чија је активност недовољнио регулисана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана