Економски цунами се надвио над ЕУ

Агенције
Економски цунами се надвио над ЕУ

ПАРИЗ - “Економски цунами” се већ надвио над Европском унијом као погубна посљедица епидемије вируса корона, упозорио је француски министар економије Бруно ле Мер.

Европска комисија и чланице ЕУ морају хитно постићи коначан договор и дати економији и народу преко касе Уније предвиђену помоћ од хиљаду и сто милијарди евра. Већина водећих политичара, аналитичара и медија у ЕУ је оцијенила да ће се тиме учинити “историјски корак” и ојачати солидарност унутар Уније будући да за већи дио овог новца треба да се сви заједнички задуже, али за то још нема нужне сагласности неких богатих држава ЕУ, противе се и чланице на истоку Уније и отуд упозорење француског министра.

ЕК је подржала њемачко-француски приједлог да се 500 милијарди евра неповратне помоћи већ од септембра стави на располагање најтеже погођеним чланицама.

Неке богате земље, прије свега Холандија, Аустрија, Данска и Шведска, које у Унији, не и без дозе подругљивости називају “штедљива четворка”, сматрају да је то неприхватљиво јер се на мала врата уводи социјализација дугова и омогућава да и даље неке чланице неодговорно троше више него што привређују.

Пољска и посебно Мађарска се на истоку ЕУ такође противе француско-њемачком и плану ЕК, јер страхују да би добијале мање новца из фондова Уније пошто би средства требало да се каналишу кроз вишегодишњи буџет ЕУ.

Француски лист “Монд” наводи да ће растуће разлике међу европском двадесет седморицом запријетити ЕУ.

- То су нова криза еврозоне, пораст неповјерења у ЕУ и нови расколи у њеној грађевини - наводи “Монд”.

Лист скреће пажњу на то да је “ЕЦБ управо то рекла кад је закључила да ће, ако се ништа не уради, могућност изласка неке земље из зоне евра бити све већа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана