Ekonomski cunami se nadvio nad EU

Agencije
Ekonomski cunami se nadvio nad EU

PARIZ - “Ekonomski cunami” se već nadvio nad Evropskom unijom kao pogubna posljedica epidemije virusa korona, upozorio je francuski ministar ekonomije Bruno le Mer.

Evropska komisija i članice EU moraju hitno postići konačan dogovor i dati ekonomiji i narodu preko kase Unije predviđenu pomoć od hiljadu i sto milijardi evra. Većina vodećih političara, analitičara i medija u EU je ocijenila da će se time učiniti “istorijski korak” i ojačati solidarnost unutar Unije budući da za veći dio ovog novca treba da se svi zajednički zaduže, ali za to još nema nužne saglasnosti nekih bogatih država EU, protive se i članice na istoku Unije i otud upozorenje francuskog ministra.

EK je podržala njemačko-francuski prijedlog da se 500 milijardi evra nepovratne pomoći već od septembra stavi na raspolaganje najteže pogođenim članicama.

Neke bogate zemlje, prije svega Holandija, Austrija, Danska i Švedska, koje u Uniji, ne i bez doze podrugljivosti nazivaju “štedljiva četvorka”, smatraju da je to neprihvatljivo jer se na mala vrata uvodi socijalizacija dugova i omogućava da i dalje neke članice neodgovorno troše više nego što privređuju.

Poljska i posebno Mađarska se na istoku EU takođe protive francusko-njemačkom i planu EK, jer strahuju da bi dobijale manje novca iz fondova Unije pošto bi sredstva trebalo da se kanališu kroz višegodišnji budžet EU.

Francuski list “Mond” navodi da će rastuće razlike među evropskom dvadeset sedmoricom zaprijetiti EU.

- To su nova kriza evrozone, porast nepovjerenja u EU i novi raskoli u njenoj građevini - navodi “Mond”.

List skreće pažnju na to da je “ECB upravo to rekla kad je zaključila da će, ako se ništa ne uradi, mogućnost izlaska neke zemlje iz zone evra biti sve veća”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana