Кремљ: Русија треба да ослободи дијелове Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја

ГС/Агенције
Рат у Украјини ушао је у 288 дан
Foto: Агенције | Рат у Украјини ушао је у 288 дан

МОСКВА/КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 288. дан.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да ће се Москва трудити да одбрани своје интересе "свим расположивим средствима", као и да расте ризик од нуклеарног рата, али да Москва држи конце у својим рукама. Укренерго: Руске снаге испалиле више од 1.000 ракета на електромрежу Украјине.

14.43 - Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, слиједи из података украјинског Министарства за дигитализацију.

13.50 - Конашенков: Елиминисано 90 пољских плаћеника у области Харкова

Ваздушно-космичке снаге Русије елиминисале су током протеклог дана више од 90 пољских плаћеника у високо-прецизном нападу у области Харков, тврди портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

"У насељу Боровскоје у Харковској области, руске Ваздушно-космичке снаге су елиминисале преко 90 пољских плаћеника у удару високопрецизним оружјем", рекао је портпарол, пренио је Тас.

13.12 - Путин додијелио ордење Херојима Русије: За мене сте сви хероји

Предсједник Русије Владимир Путин уручио је у Кремљу носиоцима звања Хероја Русије орден „Златна звезда".

Међу одликованима су војници и космонаути. 

Церемонија је одржана поводом Дана хероја отаџбине.

Обраћајући се присутнима, Путин је рекао да се осјећај љубави према отаџбини преноси са колена на кољено и да је светиња, као и да су грађани Русије поносни на оне који сада учествују у специјалној операцији у Украјини и бране право земље на независност.

Он је напоменуо да је Русија увијек одавала почаст онима који су својом храброшћу и несебичношћу заслужили високо звање хероја.

12.17 - У удару високо прецизним оружјем руска авијација је у Харковској области ликвидирала више од 90 пољских плаћеника, саопштило је руско Министарство одбране.

 

11.56 - Година 2022. неће ући у историју као година културног наслеђа руских народа, као што је објављено у децембру прошле године, већ као година почетка специјалне војне операције Русије у Украјини и присаједињења четири нова региона, изјавио је начелник Одјељења за јавне пројекте председника Русије Сергеј Новиков.

„Нисмо ми започели рат, ми смо започели специјалну војну операцију да бисмо окончали рат који је започет 2014. године", нагласио је Новиков.

11.46 - Кремљ: Русија треба да ослободи дијелове Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја

Кремљ је саопштио данас да су руске снаге и даље распоређене ради заузимања дијелова источне и јужне Украјине које Москва сматра својом територијом. 

Упитан о циљевима руске специјалне војне операције у Украјини, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија треба да ослободи дијелове региона Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја, пренио је Ројтерс.
 
Русија је прогласила припајање та четири украјинска региона након одржавања референдума крајем септембра у Доњецкој Народној Републици, Луганској Народној Републици, као и у регионима Херсона и Запорожја на којима су се грађани изјаснили за припајање Руској Федерацији.

Резултате референдума не признају Украјина, западне земље, као и вецћина чланица Уједињених нација.

11.03 - Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да критеријуми америчког часописа „Тајм", који је Владимира Зеленског прогласио човјеком године, не излазе из оквира заједничког европског мејнстрима, да имају заслепљени и помахнитали русофобни карактер.

„Часопис 'Тајм' има своје критеријуме, с њима се можемо слагати или не слагати – то је редакцијска политика листа. У овом случају видимо да редакцијска политика листа не излази из оквира заједничког европског мејнстрима који има апсолутно заслепњени антируски и помахнитало русофобни карактер", рекао је Песков.

Амерички часопис „Тајм" прогласио је украјинског предсједника Владимира Зеленског човеком године, указавши притом да он демонстрира ауторитаризам и да се обрачунава с политичким опонентима.

10.13 - Залихе оружја у Европској унији које се испоручује Украјини су исцрпљене, јер европски војно-индустријски комплекс годинама није финансиран на одговарајући начин, изјавио је шеф европске дипломатије Јозеп Борељ.

„Оно што шаљемо Кијеву не узимамо из складишта, већ од наших армија", прецизирао је Борељ.

Међутим, како је навео, ситуација се убрзано побољшава.

Према његовим ријечима, укупни војни расходи земаља ЕУ порасли су за шест одсто у 2021. години и износе 214 милијарди евра.

9.09 - Доњецк је од јутрос поново на удару украјинске артиљерије. 

Због тога су пет без струје дијелови Петровског, Кијевског, Кировског, Кујбишевског и Ворошиловског округа .

8.27 - У протекла 24 часа у офанзивним дејствима Народне милиције ЛНР убијено је до 75 припадника украјинских снага и уништено три тенка, пет оклопних возила, четири беспилотне летјелице и 17 специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.

7.44 - Потпуна обнова енергетског система Украјине тренутно је немогућа, саопштио је украјински предсједник Владимир Зеленски у својој видео-поруци на Телеграму.

„Одржао сам састанак о стабилизацији енергетског система и заштити наших електрана. Стално повећавамо производњу и снабдјевање електричном енергијом... Али не треба заборавити да је тренутно немогуће у потпуности обновити енергетски систем... потребно је време", објаснио је Зеленски.

Он је додао да из тог разлога у већини насеља и округа остају на снази планиране рестрикције струје.

7.31 - Дежурни брод Црноморске флоте оборио је беспилотну летjелицу изнад Црног мора, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев на свом Телеграму.

7.29 - Град Тавријск на лијевој обали Дњепра у Херсонској области, у близини Каховске хидроелектране, остао је без струје након јутрошњег минобацачког напада украјинских трупа, саопштиле су власти округа.

На лицу мјеста налазе се радници који раде на отклањању последица гранатирања.

7.24 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски сматра да ће се сукоб у Украјини окончати следеће године.

„Вјерујем да ће Украјинци такође бити најутицајнији следеће године, али већ у мирнодопским условима", рекао је он за „Политико".

Овај лист прогласио је Зеленског за најутицајнијег човека у Европи, напомињући да је он „убедио велики дио Европе да је њена будућност повезана са будућношћу Украјине". 

Истовремено, лист наглашава да је Украјина земља са широко распрострањеном корупцијом, слабом економијом и социјалном поделом на становнике који говоре украјински и оне који говоре руски.

7.17 - Приликом новог покушаја офанзиве на сватовском делу фронта у Донбасу украјинске снаге су се нашле под ватром сопствене артиљерије, изјавио је за Спутњик официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на обавештајне податке.

Марочко није искључио могућност да се то могло догодити због неусаглашености дејстава са артиљеријским јединицама, или проблема са комуникацијама на овом делу фронта.

„Командант јуришне јединице је практично изложио људство нападу украјинских трупа. Као резултат тога, део непријатељских снага и средстава је уништен, а остатак се вратио на почетну линију", објаснио је официр.

Ситуација на сватовском правцу у Донбасу заоштрила се пре неколико месеци. 

Украјинске снаге редовно гранатирају сам град „Химарса" и покушавају да пробију одбрану у овом делу који је важан за потенцијални продор у друга насеља ДНР.

7.15 - Европска комисија предложила увођење деветог пакета санкција Русији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана