Џихадисти једу свињетину како би се боље прикрили

Танјуг
Џихадисти једу свињетину како би се боље прикрили

Исламска држава и исламистичке групације изазвале су, до сада невиђени, талас џихадистичке радикализације у Швајцарској, а једна студија посебно указује на проблем радикализације у затворима.

Студија показује да је слика радикализације у Швајцарској слична као и у сусједним државама и да се ради прије свега о мушкарцима, мигрантима друге генерације између 18 и 35 година, са ниским нивоом образовања и који су лоше интегрисани на тржишту рада, а 40 одсто њих живи од социјалне помоћи.

Код једне петине радикализованих ријеч је о конвертитима, то јест особама које су прешле на ислам. Велики утицај приликом радикализације имају акције дељења Курана, као и писања на друштвеним мрежама.

Центар радикализације су затвори у којима је притворен натпросјечно велики број муслимана. Према студији је 2016. године чак 43 одсто свих затворених било муслиманске вјероисповјести.

Често је тешко открити процес радикализације иза решетака, јер затвореници прикривају њихову радикализацију.

Тако је један неименовани директор једног затвора рекао да поједини радикализовани исламисти, да би се прикрили, једу чак и свињско месо.

Затворске власти, како је рекао, реагују на радикализацију када је уочљива тиме што затвореник не носи чарапе, читав дан се моли и говори о Алаху, али против прикривених нема шансе за дјеловање.

Иначе чак 32,3 одсто радикализованих у затворима су поријеклом са простора бивше Југославије, 20,8 одсто из сјеверне Африке и 15,4 одсто са Блиског истока.

Аутори студије предлажу да се успоставе специјални затвори за оне затворенике који су већ пре издржавања казне важили као радикализована лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана