Џенет Јелен жели да земље Г7 подигну зид према Кини

Танјуг
Џенет Јелен жели да земље Г7 подигну зид према Кини

СТРЕЗА - Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је данас да земље са тржишном економијом треба да подигну "зид противљења" према Кини због њених индустријских политика које води држава.

 Политика према Кини је кључна тема коју Јелен промовише на састанку Групе седам (Г7) финансијских министара ове недјеље у италијанском одмаралишту Стреза.

Јелен је такође рекла на конференцији за новинаре да  од министара финансија Г7 и гувернера централних банака  тражи "општи договор о концепту" плана да се приходи од око 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине искористе за подршку Украјини, преноси Ројтерс. 

Француски министар финансија Бруно Ле Мер је јуче уочи састанка Г7 послао сличну поруку када је рекао да Група седам треба да буде уједињена у суочавању са кинеском наводно прекомјерном производњом која се на западу означава и као "вишак капацитета".

Министарство спољних послова Кине је 27. априла саопштило да термин "вишак капацитета" није тржишни закључак него "лаж и примЈер протекционизма САД" које желе да сузбију привредни раст Кине, пренијели су кинески медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана