Dženet Jelen želi da zemlje G7 podignu zid prema Kini

Tanjug
Dženet Jelen želi da zemlje G7 podignu zid prema Kini

STREZA - Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da zemlje sa tržišnom ekonomijom treba da podignu "zid protivljenja" prema Kini zbog njenih industrijskih politika koje vodi država.

 Politika prema Kini je ključna tema koju Jelen promoviše na sastanku Grupe sedam (G7) finansijskih ministara ove nedjelje u italijanskom odmaralištu Streza.

Jelen je takođe rekla na konferenciji za novinare da  od ministara finansija G7 i guvernera centralnih banaka  traži "opšti dogovor o konceptu" plana da se prihodi od oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine iskoriste za podršku Ukrajini, prenosi Rojters. 

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je juče uoči sastanka G7 poslao sličnu poruku kada je rekao da Grupa sedam treba da bude ujedinjena u suočavanju sa kineskom navodno prekomjernom proizvodnjom koja se na zapadu označava i kao "višak kapaciteta".

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je 27. aprila saopštilo da termin "višak kapaciteta" nije tržišni zaključak nego "laž i primJer protekcionizma SAD" koje žele da suzbiju privredni rast Kine, prenijeli su kineski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana