Дводневно рочиште по жалби Америке на изручење Асанжа

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - У Лондону данас почиње дводневно рочиште о изручењу оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа САД.

Како је најављено, америчка влада уложиће жалбу на одлуку британског судије да Асанж не буде изручен. Вашингтон је тражио изручење Асанжа због "његове улоге" у једном од највећих цурења повјерљивих информација у историји. Оптужен је да је довео многе животе у опасност објављивањем повјерљивих америчких војних списа и дипломатских депеша.

Он је провео девет година у затвору или самоизолацији у Британији. Дводневно рочиште почиње данас пред Вишим судом у Лондону. Амерички тужиоци уложили су жалбу на пресуду британског окружног суда из јануара, којом је одлучено да Асанж не треба да буде изручен јер је могуће да би могао да изврши самоубиство у строго обезбијеђеном америчком затвору.

Тужилаштво ће оспорити ту премису, рекао је адвокат Ник Вамос, бивши шеФ одјељења за екстрадицију у британском крунском тужилаштву, а сада партнер адвокатске Фирме "Питерс и Питерс" са сједиштем у Лондону. "Оно што је америчка влада сада урадила јесте да је изашла са конкретним увјеравањима о томе како ће тачно, гдје и у ком стању бити притворен. Дакле, под условом да се његово здравствено стање и ризик од самоубиства нису промијенили, онда бисте претпоставили да је влада САД испунила тест који им је поставио окружни судија у првој пресуди", рекао је Вамос за "Глас Америке".

Други развој догађаја од јануарске пресуде могао би утицати на случај. Сигурдур Тордарсон, бивши инсајдер "Викиликса" који је постао доушник федералног истражног бироа /ФБИ/, рекао је да је тужилаштво измислио доказе које је користило. У међувремену, "Јаху њуз" је прошлог мјесеца објавио причу у којој се наводи да је ЦИА планирала да отме или чак убије Асанжа 2017. године када је тражио азил у Амбасади Еквадора у Лондону.

"Јаху" наводи да је прича заснована на интервјуима са 30 бивших званичника америчке обавештајне службе и националне безбједности. Вамос је рекао да ће одбрана тврдити да постоји политичка мотивација иза захтјева за изручење. "Ако је ЦИА била спремна да га убије, а ЦИА је једна рука америчке владе, онда би заиста не можете вјеровати другој руци америчке владе Министарству правде да ће дјеловати пошетно и да ће га процесуирати у складу са високим стандардима људских права и да ће имати оно што ми називамо правично суђење", рекао је Вамос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана